Що їдять оленярі?

У оленів представники малих народів їдять взагалі все, що тільки можна. молоді роги (панти), кістковий мозок, сире та оброблене (у тому числі скисле) м'ясо, кров, печінка, легені та нирки, серце, очі та навіть вушні залози. Хіба що шкуру не їдять, хоч і її використовують у справу.

Тому взимку оленярі «миються» дуже екзотичним способом: вони сідають біля багаття і натирають шкіру оленячим або тюленяким жиром, а коли той плавиться і змішується з брудом, знімають його спеціальними кістяними скребками.

Основу харчування чукчів становило відварене м'ясо (оленя, тюленя, китове); чукчі також вживали в їжу листя та кору полярної верби (емрат), морську капусту, щавель, молюсків та ягоди. Крім традиційного м'яса, в їжу йшла кров і нутрощі вбитих тварин.

Берегові чукчітобто ті, хто займався полюванням на морських тварин, харчуються в основному м'ясом моржа, кита, тюленя, нерпи. Принцип приготування м'яса морських тварин фактично той самий, як і оленини.